Jag startade denna blogg som en testblogg för att lära mig hur och vad som krävdes för att tjäna pengar på att blogga, efter att ha lärt mig grunderna så startade jag ny(a) blogg(ar) på ett eget webbhotell och betydligt bättre domännamn att detta, eftersom den här bloggen ändå lyckats att uppnå Pagerank 2 hos Google och den drog till sig nån enstaka läsare ibland så bestämde jag mig för att helt uppdatera innehållet med tips och råd hur man kan tjäna pengar på internet, även vad som inte fungerar, endast någon enstaka gammalt innehåll fick vara kvar. Hoppas det hjälper någon på vägen att tjäna pengar på internet.

lördag 7 maj 2016

Olika räntefria lån

Räntefria lån är enligt definition ett lån som inte har någon ränta. Gällande just den punkten är det lika oavsett vilken konstruktion av lånet som finns. Däremot finns det flera olika slags räntefria lån – vissa mycket dyra.

Det första alternativet är de räntefria och kostnadsfria lånen. Dessa hittas nästan enbart inom snabblån där företagen väljer att erbjuda små summor i lån (som ska betalas inom ex. en månad). Orsaken att de kan erbjuda dessa är helt enkelt att de vill marknadsföra sin tjänst. De räknar med att kunden kommer tillbaka om han eller hon är nöjd.

Inom helt gratis lån finns även vissa avbetalningar. Exempelvis erbjuder elektronikföretag ibland helt ränte- och avgiftsfria avbetalningar på de produkter som köps. Detta för att locka fler att köpa som annars inte kanske hade haft råd.

Det andra alternativet är att lånet är räntefritt men inte kostnadsfritt. Det finns exempelvis låneföretag som lånar ut 5000kr helt räntefritt. Men samtidigt tar de ut en uppläggningsavgift på 495kr och ibland även aviavgifter på 29kr per månad. Detta lån blir allt annat än gratis. Men det är sant att det inte är någon ränta på det lånade beloppet.

Även här kan avbetalningslösningar nämnas. Flera företag marknadsför att man kan köpa räntefritt. Men det tillkommer flera olika avgifter vilket gör att den effektiva räntan (räntor plus avgifter) blir över 30%.

 Det tredje alternativet är att låneföretaget enbart tar ut avgifter trots höga lånebelopp. Det finns låneföretag som specialiserat sig på företagslån. Flera av dessa företag väljer att inte ha någon ränta alls men en hög uppläggningsavgift som delas upp på kommande inbetalningar. Denna uppläggningsavgift kan till och med variera beroende på låntagarens kreditvärdighet. Det är alltså exakt samma sak som ränta men man väljer att kalla detta för en avgift vilket i vissa fall kan vara en fördel för företaget.