Jag startade denna blogg som en testblogg för att lära mig hur och vad som krävdes för att tjäna pengar på att blogga, efter att ha lärt mig grunderna så startade jag ny(a) blogg(ar) på ett eget webbhotell och betydligt bättre domännamn att detta, eftersom den här bloggen ändå lyckats att uppnå Pagerank 2 hos Google och den drog till sig nån enstaka läsare ibland så bestämde jag mig för att helt uppdatera innehållet med tips och råd hur man kan tjäna pengar på internet, även vad som inte fungerar, endast någon enstaka gammalt innehåll fick vara kvar. Hoppas det hjälper någon på vägen att tjäna pengar på internet.

torsdag 23 januari 2014

Spar pengar på dina fotoutskrifter

Den som vill ha riktigt fina utskrifter bör välja att skriva ut dem på en bläckstråleskrivare. Visserligen är kostnaden lägre per utskrift på en laserskrivare men då kostar skrivaren desto mer och framförallt får man inte alls samma resultat som med bläckstrålen. Tekniken med färgpatroner gör att utskriften kan göras betydligt mer likt ett foto än vad lasertonern kan leverera.

Men smakar det så kostar det. Köper man en riktigt bra fotoskrivare så är det en investering på någon tusenlapp. Därtill kommer det fotopapper och färgpatroner.

Men det finns knep som gör att man håller nere kostnaderna för fotoutskrifterna.

För det första handlar det om att lära sig vad de olika inställningarna gör för effekt på bilden. Det finns mängder av valmöjligheter som t.ex. att tala om för skrivaren vad för slags papper man har, vilken kvalité man vill skriva ut i och vilken färgskala. När man gör testutskrifter kan det vara bra att skriva längst upp på pappret vilka inställningar man använt sig av. Dessa papper kan sedan sparas så man kan gå tillbaka och se vad man ska ha för inställningar beroende på vad det är man har tänkt skriva ut.

Detta gäller även färgpatroner som säljs i olika slags kvalité. Det finns allt från budgetvarianter med lågprisbläck, till kopiorna och originalen av färgpatronerna. Enligt tester som årligen genomförs av fototidningar är det skillnad på olika fabrikat men även mellan original och kopia.

För att spara på utskriftskostnaden ska man alltså först prova sig fram och hela tiden notera vilka inställningar och vilka färgpatroner man använt. Då behöver man inte skriva ut ett foto flera gånger när det väl ska ske.

Det andra man kan tänka på är att fokusera på att köpa billiga färgpatroner. I de tester som nämnts ovan visar det sig från år till år att skillnaden mellan original och kopior inte alls är så stor som originaltillverkarna vill påstå. Många tester har till och med visat att kopiorna är bättre. Dessa kostar många gånger bara 60% av originalpatronens pris. Att hålla nere kostnaden på färgpatroner är det mest effektiva sättet att sänka den totala kostnaden för utskrifter.

Nästa sak man kan man göra är köpa billigt papper och även snåla på utskrifterna. Dessutom kan man välja att skriva ut tester på vanligt skrivarpapper. Dessa går att köpa för 5-10 öre styck vilket ska jämföras med fotopapper som kostar 1-2 kronor styck.

När man gör utskrifter kan man även tänka över vilken storlek som fotot måste vara i. Är behovet verkligen en utskrift på en A4:a eller räcker det med A5. Om de mindre utskrifterna räcker kan man även passa på att skriva ut flera foton på samma fotopapper så spar man någon krona där.

Så skriv ut lite, gör tester och spar dem, köp billiga färgpatroner och papper. Det är det viktigaste stegen i kampen mot utskriftskostnaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar