Jag startade denna blogg som en testblogg för att lära mig hur och vad som krävdes för att tjäna pengar på att blogga, efter att ha lärt mig grunderna så startade jag ny(a) blogg(ar) på ett eget webbhotell och betydligt bättre domännamn att detta, eftersom den här bloggen ändå lyckats att uppnå Pagerank 2 hos Google och den drog till sig nån enstaka läsare ibland så bestämde jag mig för att helt uppdatera innehållet med tips och råd hur man kan tjäna pengar på internet, även vad som inte fungerar, endast någon enstaka gammalt innehåll fick vara kvar. Hoppas det hjälper någon på vägen att tjäna pengar på internet.

onsdag 4 september 2013

Köp fotoutrustning efter intresse

Om man inte är insatt kan man lätt tro att så länge man har dyr utrustning så klarar man av att ta ett snyggt sportfoto. Om det vore så enkelt skulle pengar lösa alla fotografiska bekymmer. Så enkelt är det tyvärr inte. Självklart hjälper det att ha en bra utrustning där baskravet är att kameran kan skötas i manuellt läge. Men därefter är det många faktorer som spelar in för att få till en lyckad bild.

Eftersom det finns många olika märken på kameror och glas (som de insatta kallar objektiven för) är det egentligen inte någon idé att på ett kort och koncist sätt försöka jämföra dem alla med varandra. Det är bättre att man sköter det på egen hand efter man kommit fram till hur mycket pengar man är villig att spendera. Det finns många videos på YouTube som jämför objektiv med särskilda specifikationer mot varandra. Orkar du inte titta på dem är tumregeln att dyrare är bättre. Men frågan är bara hur mycket bättre och är det verkligen värt det. En annan tumregel är att Nikon kommer vara billigare än Canon, i alla fall när det kommer till glasen.

Det kanske viktigaste att veta innan en kamera och ett objektiv införskaffas är vad man tänkt använda dem till. För om du tror att du kan ha ett glas som klarar av att ta lyckade fotografier i alla typer av situationer har du begått ytterligare ett misstag. Det är då dags att gå tillbaka ett steg och läsa på ordentligt vilket syfte varje objektiv har. Vill du komma nära är du ute efter makro eller om du vill få med mycket är det fisheye eller vidvinkel som gäller.

Visserligen han man köpa ett så kallat kit-objektiv som har ett stort omfång. Bekymret med dessa är att bländaren ofta ändras i takt med att man zoomar in. Detta betyder att bilder som på långt håll blir riktigt bra på exempelvis f/3,5 kommer inte vara lika snygga på f/5,0 om inte det naturliga ljuset är fördelaktigt. Bra glas som har fasta bländare i hela omfånget kostar en rejäl slant.

Vill man utmana sig själv som fotograf och verkligen lära sig saker från grunden är tipset att köpa ett fast objektiv. Att det är ”fast” innebär att det inte finns någon zoom utan att fötterna måste göra arbetet. Det utmanande och givande.